Rolada rabarbarowa z kremem budyniowo-galaretkowym.

Rolada rabarbarowa z kremem budyniowo-galaretkowym.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Docherro
Delikatny biszkopt w polączeniu z kwaskowym rabarbarem i kremem,po prostu fantazja. Bardzo polecam:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • jajka 6szt średnie
  • mąka 6 łyżek
  • cukier 6 łyżek
  • rabarbar 1/2 kg
  • KREM
  • budyń waniliowy z cukrem 2 op.na 1/2 l mleka
  • galaretka truskawkowa 2 op.
  • Cukier puder do posypania
  • mleko 1,5% 900ml

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt ,żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno,pod koniec dodawać po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać.
    Dodać wszystkie żółtka ,lekko zmiksować.Na końcu dodać mąkę i delikatnie szpatułką połączyć składniki.

    Rabarbar umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Obrać z włókien i pokroić na 1cm kawałki.
    Blachę dużą z piekarnika wyłożyć papierem.Na spódzie rozłożyć rabarbar i zalać biszkoptem,lekko wyrównać.
    Dać do nagrzanego piekarnika i piec w 180st.do złotego koloru biszkoptu.

    Biszkopt wyjąć i zawinąć jeszcze ciepły w ściereczkę wcześniej zdejmując papier.
    Zostawić do całkowitego wystudzenia.

  2. KREM

    Mleko zagotować ,wlać przygotowany budyń wg.przepisu.
    Zagotować i wyłączyć palnik.Wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia.
    Wystudzić i letnim posmarować biszkopt.
    Zawinąć roladę i dać do lodówki na kilka godzin by masa stężała.
    Mnie wyszło trochę za dużo kremu,więc dałam do pucharka:)

    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (11)

Obserwator 05 czerwca 2017
Pysznie
Bellapi 06 czerwca 2017
o Mamciu pyszności :)
Futka 06 czerwca 2017
Cudowna! I ten pyszny rabarbarowy środek <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • NA BISZKOPT
  • jajka 6szt średnie
  • mąka 6 łyżek
  • cukier 6 łyżek
  • rabarbar 1/2 kg
  • KREM
  • budyń waniliowy z cukrem 2 op.na 1/2 l mleka
  • galaretka truskawkowa 2 op.
  • Cukier puder do posypania
  • mleko 1,5% 900ml
Składniki