Rogaliki twarogowe z białą czekoladą

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne i szybkie rogaliki. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu wałkować. Nie trzeba czekać, aż wyrosną i nie trzeba wkładać do lodówki. Ciasto jest bardzo fajne, elastyczne, dobrze się z nim pracuje.

Składniki

  • 250 g. twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ( białko wbić do osobnej miseczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 150 g. białej czekolady
  • Do posmarowania rogalików:
  • białko
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Do sera wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić jajko i żółtko, wlać olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Następnie, wsypać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
    Wyrobić mikserem z hakami. Jak ciasto będzie zwarte, przełożyć na stolnicę, podsypana mąką i jeszcze chwilę zagnieść.
    Następnie, podzielić na trzy części. Każdą część ciasta, rozwałkować na kształt koła i podzielić na 12 trójkątów. Na każdym trójkącie, u podstawy, ułożyć kostkę czekolady.

  2. Zawinąć rogaliki. Tak samo postępować z każdą częścią ciasta.
    Gotowe rogaliki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

    W miseczce, wymieszać białko z cukrem pudrem.
    Posmarować rogaliki przygotowanym, słodkim białkiem. Dzięki temu, nie trzeba ich lukrować po upieczeniu.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 07 czerwca
Bardzo fajny przepis:)
KulinarnaChwila 07 czerwca
Super pomysł:)
pelen_brzuszek 08 czerwca
wyglądają cudnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g. twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ( białko wbić do osobnej miseczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 150 g. białej czekolady
  • Do posmarowania rogalików:
  • białko
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki