Rogaliki krucho - drożdżowe

Rogaliki krucho - drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: pasjonata
Rogaliki krucho - drożdżowe są dłużej świeże, od tradycyjnych drożdżowych.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 dag drożdży
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

    Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto, żeby się nie kleiło do ręki.

    Pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, kłaść po kawałku margaryny i zawijać.

    Rogaliki układać na blasze do pieczenia.

    Piec w temp. 170 st. C przez 15 - 20 min do zrumienienia.

    Smacznego.

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 dag drożdży
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada
Składniki