Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Kremowe i pachnące. Doskonałe na obiad i kolację, polecam.

Składniki

  • ryż Arborio 300 g
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 mała starta marchewka
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane łodygi selera naciowego
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, estragon
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • bulion drobiowy ok. 600 ml
  • ser cheddar 100 g

Przygotowanie

  1. Piersi przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i estragonem, potem kilkanaście minut przesmażamy na średnim ogniu.
    Ryż lekko przepłukujemy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy.

  2. Dodajemy ryż, chwilę smażymy razem a następnie podlewamy pierwszą porcją bulionu.
    Gotujemy pod przykryciem, a kiedy płyn się wchłonie, wlewamy kolejną porcję bulionu.
    Robimy tak do wyczerpania płynu, jest to około 20 minut.
    Od czasu do czasu możemy przemieszać.

  3. Upieczoną pierś kroimy w 1-2 cm plastry i wkładamy do risotto.
    Tylko po to żeby je podgrzać.
    Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy świeżo startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 10 lutego
Sper jedzonko, uwielbiam kurczaka z takimi dodatkami. Pycha, mniam :)
pelen_brzuszek 10 lutego
wygląda bardzo apetycznie :)
babcitereskiciasta 11 lutego
Smaczne jedzonko.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryż Arborio 300 g
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 mała starta marchewka
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane łodygi selera naciowego
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, estragon
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • bulion drobiowy ok. 600 ml
  • ser cheddar 100 g
Składniki