"Ciapkapusta" z tradycyjnym schabowym i szparagami:

Ciapkapusta z tradycyjnym schabowym i szparagami:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Dzisiaj zamiast ziemniaków - danie z kuchni śląskiej- tzw "Ciapkapusta". Jadłam ją dwa razy i bardzo mi smakowała.

Składniki

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki
  • 4 kulki ziela
  • grubo mielony czarny pieprz

Przygotowanie



  1. Ziemniaki ugotować w słonej wodzie. Odlać wodę.
    Kapustę kiszoną przepłukać (można tego nie robić), przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by była przykryta. Dodać listki i ziele. Gotować około 10 minut.
    Przelać na sicie. Usunąć przyprawy a kapustę drobniej posiekać.
    Boczek pokroić i lekko zrumienić z cebulką. Dodać kapustę i smażyć na wolnym ogniu często mieszając. Dodać do ugotowanych ziemniaków i bardzo dokładnie utłuc . Dodać 2 łyżki masła. Wymieszać.
    Podałam z tradycyjnym kotletem schabowym i szparagami z dodatkiem masła.

Komentarze do przepisu (7)

pelen_brzuszek 13 kwietnia
świetne :)
SlodkoSlodka83 14 kwietnia
Pyszny zestaw :-)
babeczka35 14 kwietnia
Smaczny obiadek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki
  • 4 kulki ziela
  • grubo mielony czarny pieprz
Składniki