Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszny drobiowy pasztet.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 43
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 43
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
Do zimnej wody wrzuciłam 3 udka kurczaka. Tuż przed zagotowaniem zszumowałam i dodałam 2 marchewki, pietruszkę, pół selera, natkę pietruszki, 2 opalone cebule, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy i sól. Gotowałam na niewielkim ogniu. Po tym czasie odlałam 300 ml wywaru, w którym 10 minut gotowałam 200 g drobiowej wątróbki.
Po 2 godzinach gotowania kurczaka wyjęłam mięso z wywaru i oddzieliłam mięso od kości. Na najdrobniejszych oczkach zmieliłam dwa razy mięso kurczaka, wątróbkę, dużą cebulę, 3 ząbki czosnku i 1 marchewkę z wywaru. Do zmielonej masy dodałam 2 łyżki owsianych otrąb, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Z 1 jajka oddzieliłam żółtko od białka. Żółtko dodałam do masy, białko ubiłam na sztywną pianę, po czym również dodałam do masy mięsnej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.