Pyszna sałatka z makaronu ryżowego, kukurydzy i ogórków konserwowych

Pyszna sałatka z makaronu ryżowego, kukurydzy i ogórków konserwowych
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszna, odświeżająca sałatka, która w smaku przypomina sos tatarski. Idealna sałatka na Wielkanoc, ale lubię ją robić też w ciągu roku. Serwuję ją na rodzinnych imprezach ale też biorę do pracy i wcinam na śniadanie zagryzając chrupiącą bułeczką.

Składniki

  • 200 dag makaronu ryżowego
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 laski selera naciowego
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleił.

  2. W czasie, gdy makaron nam się gotuje przygotowujemy reszte składników. Kukurydze odcedzamy z zalewy i przekładamy do garnka. Dodajemy posiekane w kosteczkę ogórki konserwowe.

  3. Laskę selera naciowego obieramy z włókien, następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystko przekładamy do miski.

  4. Do tak przygotowanych składników dodajemy ugotowany i odcedzony makaron ryżowy 2 łyzki majonezu i posiekany koperek.

  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko starannie mieszkamy i wkładamy do lodówki - do schłodzenia.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 01 kwietnia
warto zapamiętać :)
Składniki
  • 200 dag makaronu ryżowego
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 laski selera naciowego
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Składniki