Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochodzę z Wielkopolski więc pyry z gzikiem w moim rodzinnym domu pojawiały się dość często. Po latach nieco unowocześniłam to danie i dostosowałam do lekko pikantnych upodobań kulinarnych naszej rodziny:)
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Składniki
Duże i koniecznie podobnej wielkości ziemniaki dokładnie szorujemy / nie obieramy!/, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. Następnie odcedzamy, osuszamy i przekrawamy ziemniaki na pół. Olej /3 łyżki/ mieszamy z pieprzem, mieloną papryką ostrą i słodką oraz gałką muszkatołową. Powstałą miksturą smarujemy ziemniaki z wszystkich stron i układamy na natłuszczonej 1 łyżką oleju blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy gęstą śmietanę - ilość zależy od tego jak mokry jest ser: gzik powinien być na tyle miękki by nie tworzyć bryły ale i na tyle gęsty by nie spływać z ziemniaków. Dokładnie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika upieczonych ziemniaków na każdej połówce układamy porcje gziku i posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.