Przekładaniec budyniowy z truskawkami

Przekładaniec budyniowy z truskawkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jest to bardzo proste i eleganckie ciasto, które zachwyci każdego. Łączy w sobie smaki, które idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną całość.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • Kakaowe ciasto: -5 białek -1 żółtko (4 pozostałe odkłądamy do masy)
  • -1,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao
  • MASA BUDYNIOWA -5,5 szkl mleka (szkl 250ml) -4 żółtka -cukier waniliowy
  • -250g masła lub margaryny -1 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej
  • -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    CIASTO KAKAOWE

    Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy.
    Dodajemy olej i wodę oraz kakao i wszystko chwilę miksujemy na najniższych obrotach.
    Masę przekładamy do blaszki i pieczemy w temp 180 stopni około 20-25 minut-do suchego patyczka.
    Ciasto studzimy i kroimy na 2 spody.

  2. MASA BUDYNIOWA

    Do garnka wlewamy 4,5 szklanki mleka, dajemy masło lub margarynę oraz cukier i cukier waniliowy-właczamy gaz i mieszamy co chwilę.
    W osobnej misce w jednej szklance mleka miksujemy żółtka, mąkę oraz budynie i całość wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.

  3. Na dno blaszki dajemy pierwszy spód ciasta, na niego wykładamy trochę gorącej masy, wyrównujemy, na nią układamy warstwę herbatników, i znów dajemy trochę masy, i przykrywamy ją drugim spodem ciasta. Na niego dajemy resztę masy. Ciasto odkładamy do wystygnięcia.

  4. W 750ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki-studzimy.
    Do zimnej galaretki dajemy pokrojone truskawki. Całość wstawiamy do lodówki, gdy galaretka zaczyna gęstnieć i lekko tężeć wykładamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


  5. Ciasto pięknie się kroi, rewelacyjnie wygląda i wspaniale smakuje.
    Bardzo, bardzo polecam :)

Składniki
  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • Kakaowe ciasto: -5 białek -1 żółtko (4 pozostałe odkłądamy do masy)
  • -1,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao
  • MASA BUDYNIOWA -5,5 szkl mleka (szkl 250ml) -4 żółtka -cukier waniliowy
  • -250g masła lub margaryny -1 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej
  • -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe
Składniki