Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.

Składniki

  • 3 kg. śliwek
  • 3,5 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć i wypestkować.
    Przełożyć do garnka z grubym dnem.
    Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier.
    Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość
    i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie,
    dlatego dodałam, tylko tyle cukru. Być może, będziecie musieli, dodać więcej.

  2. Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając.
    Moje, gotowały się, około czterech godzin

  3. Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.

  4. Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować.
    Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie,
    30 minut, od zagotowania wody.

    Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 12 sierpnia
Swojskie powidła najlepsze :-)
Agusiowesmakolyki 12 sierpnia
To prawda :)
Składniki
  • 3 kg. śliwek
  • 3,5 szklanki cukru
Składniki