Potrawka z kalarepą, szynką i kuskusem

Potrawka z kalarepą, szynką i kuskusem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Potrawa powstała po "przeglądzie zawartości lodówki": resztka sera żółtego i wędliny, niewykorzystane pieczarki, pałętająca się papryka i kilka kalarep na wykorzystanie których brakowało pomysłu. Z takich właśnie przypadkowych produktów powstała smaczna potrawa

Składniki

  • kalarepa młoda 3 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 10 szt
  • szynka wędzona 15 dag
  • ser żółty starty 3 łyżki
  • śmietana 18% 0,5 szklanki
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • kuskus 1,75 szklanki
  • bulion warzywny 2 szklanki

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło /może być klarowane/ i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki.
    Po ok. 5 min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kalarepę i dusimy do miękkości oprószamy solą i pieprzem.
    Następnie dodajemy pokrojoną szynkę wędzoną i mieszając dusimy 3-4 min.

  2. Na koniec na patelnię dodajemy starty żółty ser, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podgrzewamy często mieszając do czasu aż ser się roztopi.
    Na talerzu układamy porcję kaszy kuskus a na niej potrawkę.
    Kaszę kuskus możemy zastąpić inną kaszą /np. gryczaną/, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki
  • kalarepa młoda 3 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 10 szt
  • szynka wędzona 15 dag
  • ser żółty starty 3 łyżki
  • śmietana 18% 0,5 szklanki
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • kuskus 1,75 szklanki
  • bulion warzywny 2 szklanki
Składniki