Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio rozpisaliśmy się trochę w temacie losowości i prawdopodobieństwa, więc idąc za ciosem postanowiliśmy przeprowadzić na naszym instagramowym profilu małe losowanie, którego zwycięzca ujrzy wybrane przez siebie składniki w kolejnym odcinku. Ponieważ zainteresowanie konkursem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania, postanowiliśmy wyłonić dwóch laureatów, aby każdy mógł poczuć się zwycięzcą. Pierwszy z nich, a właściwie pierwsza, to użytkownik wasiak.u9, która zaproponowała starcie trzech europejskich regionów: Toskanii, Peloponezu i Podlasia. Pomidory, parmezan, soczewica oraz biała kiełbasa, czyli perły kulinarne wspomnianych wyżej jednostek administracyjnych zagoszczą w dzisiejszym odcinku oraz na Waszych talerzach. Skrupulatnie zinwligowali… ziwnigilowa.. prześwietliliśmy profil Pani Urszuli i stwierdzając, że kulinarny fach nie jest jej obcy, postanowiliśmy tym razem przyłożyć się do przepisu. Idąc na łatwiznę podejrzeliśmy trochę zdjęć z jej przepisów i postanowiliśmy również wydrylować jakieś warzywo i napełnić je farszem. Pierwsze próby drążenia w soczewicy wypadły całkiem pomyślnie, jednak po umieszczeniu weń białej kiełbasy, nie wystarczyło miejsca na pomidory, a my nie akceptujemy półśrodków. Albo robimy coś dobrze, albo po swojemu! Powstały więc pomidory nadziewane farszem z soczewicy oraz białej kiełbasy posypane parmezanem, choć kusiło by oprószyć je tańszą goudą. Mamy nadzieję, że Pani Urszuli (albo przynajmniej jej yorkowi) będzie smakowało
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2138
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 195
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1924
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 406
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2138
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 195
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1924
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 406
Składniki
Pomidory z puszki przesypujemy, przelewamy, przekładamy (technika dowolna) do rondla i podgrzewamy na małym ogniu w międzyczasie zmagając się z puszką soczewicy. O sukcesie możemy mówić, kiedy puszka jest już otwarta, a ilość paznokci się zgadza. Odcedzamy soczewicę, umieszczamy w rondlu i doprawiamy lubczykiem, suszonymi pomidorami, pieprzem oraz solą. Całość mieszamy i pozostawiamy do odparowania nadmiaru wody. W czasie gdy w rondlu fizyka rządzi się swoimi prawami, na patelni podsmażamy białą kiełbasę. Pokaźne pęto można pokroić na dwa sposoby: grube plastry, albo inaczej. My wybraliśmy ten pierwszy, ponieważ wypadła reszka. Złośliwi powiedzą, że plastry są za grube, a ja powiem, że po tym właśnie poznacie złośliwych. Ale nie ma co drążyć tego tematu, czas drążyć pomidory. Za pomocą noża i lisiego sprytu usuwamy gniazda nasienne z naszych psiankowatych jagód, dodajemy kiełbasę do rondla, mieszamy chwilę jeszcze gotując, a następnie faszerujemy pomidory farszem z pomidorów, wyobrażając sobie minę DiCaprio, kiedy w Incepcji wpada z krzesłem do wody. Tak nafaszerowane cuda wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 15 minut. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pomidory i z czułością (bo drogi) oprószamy parmezanem, a następnie wkładamy na minutę, dwie z powrotem do piekarnika aż parmezan delikatnie się rozpuści