Pomarańczowe pączki

Pomarańczowe pączki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Pączki podwójnie pomarańczowe za sprawą ciasta i nadzienia. Są aromatyczne bajecznie pomarańczowe. Do zrobienia ich wystarczą cztery pomarańcza które o tej porze roku są najlepsze. Znikają bardzo szybko, bo nie można się od nich oderwać.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 2 dkg drożdży
  • 40 g masła
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól szczypta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • smalec do smażenia
  • krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/
  • 3 łyżki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • puder do posypania
  • 1 pomarańczo do farszu

Przygotowanie



  1. Do miski przekładam drożdże, dolewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka,jogurt, sól, łyżkę skórki pomarańczowej kandyzowanej i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam i studzę. Do ciasta dodaję masło i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 10 minut.Z wierzchu posypuję ciasto mąką delikatnie.

  2. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto wyjmuję na stolnicę podsypaną mąką i rozciągam na placek o grubości 1 cm.

  3. Za pomocą szklanki wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze.


    W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam po 5 pączków górą pączka do dołu. Podczas smażenia reguluję temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Smażę z dwóch stron.


  4. Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki. Skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskam sok razem z miąższem. Połowę soku zagotowuję i wsypuję do niego galaretkę którą rozpuszczam w nim. Dolewam resztę soku i odstawiam do lodówki na noc.

  5. Do miski przekładam galaretkę pomarańczową, dodaję śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną i miksuję aż krem będzie gęsty. Zimne pączki kroję na pół, i smaruję kremem za pomocą szprycy. Układam kawałki pomarańcza. Posypuję cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 21 stycznia 2018
Ciekawy i bardzo apetyczny pomysł:)
Maudie 21 stycznia 2018
Jeśli podwójnie pomarańczowe to biorę!!!:)
BEATA1978 21 stycznia 2018
Świetny pomysł, takich pączków jeszcze nie jadłam :)
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 2 dkg drożdży
  • 40 g masła
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól szczypta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • smalec do smażenia
  • krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/
  • 3 łyżki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • puder do posypania
  • 1 pomarańczo do farszu
Składniki