Pomarańczowe oponki

Pomarańczowe oponki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rodzinka500
fantastyczne,,,

Składniki

Przygotowanie

  1. Ucieramy całe jajka , dodajemy olej , sok pomarańczowy i cukier. Dodajemy skórkę z pomarańczy , mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Wykrawamy oponki i smażymy w głębokim tłuszczu.

  2. Oprószamy cukrem pudrem , można podać z sosem z miodu i soku pomarańczowego.

Komentarze do przepisu (2)

kaska333 12 stycznia 2013
dzis zrobilam kuszac sie szybkoscia przygotowania ich, stwierdzam ze cukier trzeba podwoic a nawet potroic chyba ze... Czytaj całość »
dzis zrobilam kuszac sie szybkoscia przygotowania ich, stwierdzam ze cukier trzeba podwoic a nawet potroic chyba ze ktos woli wersje light, nawet posyspanie cukrem pudrem nie podolala aby bylo slodkie, ja jak juz to ciastko ma byc slodkie chociaz o gustach sie nie dyskutuje, maki tez musialam dodac o jakies 150 moze 200g. bo ciasto bylo kleiste i nie dalo sie walkowac a co dopiero wykrawac, ogolnie dobre moze troche po upieczeniu ciasto jest ciezkie ale w smaku fajnie pomaranczowe, mozna by dodac do tego pol kieliszka spirytusu wtedy by tak nie siaknelo tlszczu i moze wtedy byloby lzejsze
rodzinka500 13 stycznia 2013
kaska333 , jak dodałaś tyle mąki to nie było za twarde ? ciasto po tych pół godzinach , wykładam na stolnice... Czytaj całość »
kaska333 , jak dodałaś tyle mąki to nie było za twarde ? ciasto po tych pół godzinach , wykładam na stolnice , i podsypuję mąką , nie trzeba specjalnie wyrabiać, wystarczy trochę podsypać mąki i chwilę wyrabiać , żeby za bardzo się nie kleiło , ciasto rozłożyć rękoma i wykrawać , a z cukrem tez bym nie przesadzała , jak ktoś woli bardzo słodkie polewamy miodem z sokiem pomarańczowym, ,,,,
Składniki
Składniki