Pomarańczowe ciasto

Pomarańczowe ciasto
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
niepowtarzalny smak i zapach.

Składniki

Przygotowanie

  1. 5 pomarańczy w całości z łupką ugotować (czas gotowania ok. 20 min.) wystudzić i zemleć przez maszynkę razem z orzechami, wymieszać i podzielić na trzy części. Ubić pianę z sześciu białek dodać cukier 3/4 szkl. i żółtka ubijać . do piany dodać 5 łyżek bułki tartej, łyżkę kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 zmielonej masy pomarańczowej z orzechami , delikatnie wymieszać i upiec. Tą czynnoś powtarzamy trzy razy , aby powstały trzy placki.

  2. Masa : 2 budynie , szklankę mleka 3/4 szkl. cukru , trzy żółtka wymieszać razem . dwie szklanki mleka zagotować wlać rozpuszczone budynie i zagotować, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć dodając budyń .

  3. Przekładamy ciasta masą i ozdabiamy.

Komentarze do przepisu (18)

betaww 05 lipca 2009
CZY TO CIASTO PIECZE SIĘ W TAKIEJ TEMP. JAK BISZKOPT? TO CHYBA JAKAŚ OLBRZYMIA PORCJA ?
SAME BISZKOPTY SĄ Z 18... Czytaj całość »
CZY TO CIASTO PIECZE SIĘ W TAKIEJ TEMP. JAK BISZKOPT? TO CHYBA JAKAŚ OLBRZYMIA PORCJA ?
SAME BISZKOPTY SĄ Z 18 JAJEK. NA ILE OSÓB TO CASTO? CZY TO MA BYĆ PIECZONE W TORTOWNICY CZY W BLASZCE? A NIE MOŻNA UPIEC1 BISZKOPTU Z 6 JAJEK I PRZEKROIĆ NA 3 BLATY?
IwkaRT 05 lipca 2009
Ciekawy tan przypis ale ilość jajek jest ogromna....!!!
wioleta333 06 lipca 2009
tak ciasto piecze się w takiej temperaturze jak biszkopt, to jest duży placek z dużej formy, trzeba piec każdy... Czytaj całość »
tak ciasto piecze się w takiej temperaturze jak biszkopt, to jest duży placek z dużej formy, trzeba piec każdy placek osobno bo nie da się go przekroić bo jest bardzo mokry. Nie można upiec jednego biszkoptu bo to nie jest ciasto biszkoptowe , tylko do piany trzeba dodać mase ze zmielonych pomarańczy i orzechów i reszte podanych składników i to pieczemy. Może dużo jajek ale to ciasto zastąpi tort.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki