Pomarańczowe babeczki

Pomarańczowe babeczki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pomarańczowe babeczki są smaczne, aromatyczne i natychmiast poprawiają nastrój. Upiekłam je w formie na muffinki, można też użyć papierowych papilotek, ale nie są wtedy takie kształtne.

Składniki

  • 80 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2-3 klementynki lub czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • tłuszcz i mąka do foremki

Przygotowanie

  1. Masło, jaja, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem ze zmielonymi migdałami dodać do masy jajecznej.

  2. Czerwone pomarańcze obrać i pokroić na plastry. Formę na mufiny natłuścić i posypać mąką. Nadmiar mąki strzepnąć. Wgłębienia w foremce posypać brązowym cukrem i do każdego położyć plaster czerwonej pomarańczy. Ciastem napełniać foremki do około 2/3 wysokości.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160 stopni) około 30 minut. Wyjąc z pieca, chwilę ostudzić i wyjąć z foremki.
    Jeśli chcecie, to można jeszcze 3- 4 łyżki dżemu pomarańczowego podgrzać z 1 łyżką wody i pędzelkiem rozsmarować po babeczkach. Smacznego!

Komentarze do przepisu (36)

fafiatko 11 lutego
Cudowne!
kucharka-amatorka 11 lutego
Aż oczy się śmieją do Twoich babeczek!
bryssska 11 lutego
Przeurocze ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 80 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2-3 klementynki lub czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • tłuszcz i mąka do foremki
Składniki