Podpiwek kujawski.

Podpiwek kujawski.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Podpiwek kujawski, domowe piwo jak za PRL-owskich lat. Oryginalny podpiwek możemy kupić w marketach w sieci Auchan.

Składniki

  • woda wrząca 7 litrów
  • podpiwek 10 dag
  • czerstwy podpieczony razowy chleb 80 dag dla wzmocnienia smaku (można bez chleba)
  • 1,5 garści szyszek chmielu
  • drożdże świeże 3 g
  • cukier trzcinowy 30 dag
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2 łyżeczki
  • Butelki 1,5 litrowe 7 szt.

Przygotowanie

  1. Wodę wraz z podpiwkiem, kromkami razowego chleba i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy, całość przelewamy przez sito i pieluchę tetrową. Dodajemy cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, mieszamy.

  2. Z całości odlewamy szklankę płynu i rozpuszczamy w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do całości płynu, mieszamy.

  3. Zimny napój przelewamy go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze. Wszystkie butelki mocno zakręcamy i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gaz który wytworzy się w butelkach, rozprostuje je i sprawi że butelki będą twardsze. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić.

  4. Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem.

    UWAGA : Butelki odkręcamy bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 16 maja
PYszny! Jeszcze z dodatkowym chmielem!
SlodkoSlodka83 16 maja
Wow super,dziadek bardzo taki lubił :-)
Docherro 16 maja
Super taki właśnie robili moi rodzice ponad pół wieku temu...pamiętam obłędny smak:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • woda wrząca 7 litrów
  • podpiwek 10 dag
  • czerstwy podpieczony razowy chleb 80 dag dla wzmocnienia smaku (można bez chleba)
  • 1,5 garści szyszek chmielu
  • drożdże świeże 3 g
  • cukier trzcinowy 30 dag
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2 łyżeczki
  • Butelki 1,5 litrowe 7 szt.
Składniki