Plastry wieprzowe przekładane młodą kapustą

Plastry wieprzowe przekładane młodą kapustą
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne, aromatycznie i soczyste danie. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki

  • 50 dag łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwi (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w około centymetrowe plastry. Dodajemy przyprawy i dokładnie obtaczamy w nich mięso.

  2. Kapustę kroimy w plastry, a następnie każdy plaster na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką masła. W tak przygotowanym naczyniu układamy na przemian plastrami mięso i kapustę.

  3. Na wierzchu przekładańca mięsno - kapuścianego układamy pokrojone w plastry masło.

  4. Tak przygotowane mięso z kapustą przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 60-70 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 17 czerwca
Pyszne danie robiłam inną wersję,a u Ciebie akurat na czasie z młodą kapustą :-)
Docherro 17 czerwca
No kochana,pyszności,ślinka leci:)
kuchmariola63 17 czerwca
Pycha danie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwi (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Składniki