Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: JoAnkaW
Został Ci ryż z obiadu albo po prostu lubisz go, spróbuj placuszków ryżowych. Prościutkie i szybkie w wykonaniu. Puszyste i smaczne.

Składniki

  • ryż ugotowany na miękko – 2 szklanki (użyłam brązowego ale moze być biały)
  • mąka ryżowa – 1 szklanka (może byc inna ale ryżowa najlepiej komponuje sie smakiem)
  • mleko kokosowe – 200 ml (1/2 puszki)
  • jajka kurze – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy po kolei:
    jajka,
    mąkę ryżową,
    proszek do pieczenia,
    Ciągle miksując.

  2. Dosypujemy ryż i mieszamy.

  3. Podgrzewamy na patelni tłuszcz (najlepiej olej kokosowy rafinowany)
    i smażymy placuszki aż się zarumienią.

    SMACZNEGO :)

  4. Można polać ulubionym sosem, posmarować dżemem czy polać miodem lub innym syropem.


    Jeśli lubisz słodycz to możesz w trakcie przygotowywania placków dosłodzić je czym lubisz.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 11 maja
Fajne,pyszne placuszki :)
kuchmariola63 12 maja
Smaczne placuszki.
Składniki
  • ryż ugotowany na miękko – 2 szklanki (użyłam brązowego ale moze być biały)
  • mąka ryżowa – 1 szklanka (może byc inna ale ryżowa najlepiej komponuje sie smakiem)
  • mleko kokosowe – 200 ml (1/2 puszki)
  • jajka kurze – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Składniki