Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane z pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drzeju0207
Placki ziemniaczane doskonale komponują się z pieczarkami. Pamiętaj jednak, że to, co smażone nie należy do lekkostrawnych. Zrób je raczej na obiad niż na kolację.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny
  • olej

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki, obrać i zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar soku. Masę przełożyć do miski, dodać jaja, przyprawy i mąkę.

    Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać i usmażyć.

    Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 27 września 2017
Bulion? hmmm, do czego on tu jest potrzebny xD
ZygZak 29 września 2017
Być może chodziło o taki bulion w kostce jako "przyprawa", a nie gotowy w płynie.
Nevermore 29 września 2017
Kostka jako przyprawa do placków? Poważnie? ;)
No way, nie tędy droga xD
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny
  • olej
Składniki