Placki ziemniaczane z papryką, pieczarkami i żółtym serem polane gulaszem.

Placki ziemniaczane z papryką, pieczarkami i żółtym serem polane gulaszem.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Placki z młodych ziemniaków, z dodanymi startymi pieczarkami, papryką i żółtym serem. Sam smak placków jest bardzo dobry, ale z dodanym mięsem z gulaszu oraz polane gulaszem są jeszcze smaczniejsze :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przepis na gulasz:

    składniki:

    80 dkg. łopatki
    papryka czerwona
    marchew 1 szt
    cebula czerwona 1 szt
    cebulki dymki 2 szt
    Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    Papryka czerwona mielona 2 łyżeczki
    Pieprz kolorowy 1 łyżeczka
    czosnek 3 ząbki
    sól himalajska
    pieprz ziołowy
    majeranek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka
    Woda 3 szklanki
    Mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
    Puszka krojonych pomidorów
    Kasza gryczana 20 dag
    ogórek kiszony
    tłuszcz do smażenia

    wykonanie gulaszu:

    Wymyte mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w suchych przyprawach, soli i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebule, marchew i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, marchew i pokrojoną paprykę w kostkę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kostką rosołową i suszoną włoszczyzną. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy puszkę krojonych pomidorów i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.

  2. Wykonanie placków:

    Umyte pieczarki i paprykę trzemy na grubych oczkach, także i ser żółty trzemy na tych oczkach.

  3. Ziemniaki trzemy na pulpę.

  4. Do pulpy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę, pieprz ziołowy i majeranek. Dokładnie mieszamy żeby połączyć dodane składniki.

  5. Do wymieszanej pulpy dodajemy starte pieczarki, paprykę i ser. Także mieszamy żeby połączyć wszystkie składniki.

  6. Z przygotowanego ciasta smażymy większe placki na gorącym oleju, z obu stron na rumiany kolor.

  7. Na ułożony placek na talerzu nakładamy kawałki mięsa z gulaszu, składamy placka na pół i polewamy gulaszem.

  8. Smacznego!!!

Składniki
Składniki