Placki po węgiersku

Placki po węgiersku
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Myślę, że smakują każdemu :)

Składniki

  • Surowe starte ziemniaki
  • Przyprawy
  • Mięso na gulasz
  • Składniki i przepis poniżej.

Przygotowanie

  1. Kuchnia węgierska słynie z pikantnych smaków. Przeważają w niej papryki słodkie, ostre.
    Dzisiaj częstuję Was plackami ziemniaczanymi po węgiersku.
    Najważniejszy w tym przepisie jest sos. Musi być bardzo wyrazisty w smaku i lekko grzać podniebienie :).

  2. przepis na placki;

    5 surowych ziemniaków należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Dodać dwa surowe jaja, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką, kilka łyżek mąki.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Przepis na gulasz;

    1/2 kg mięsa (u mnie drobiowe)
    2 cebule czerwone, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, papryka ostra (chili)
    papryka słodka. Papryka surowa pokrojona.

    Mięso dusimy z przyprawami. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w paski i paprykę.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 03 października 2016
Najpyszniejsze <3
Docherro 04 października 2016
Co tu mówić,najlepsze jedzonko...uwielbiam:)
Składniki
  • Surowe starte ziemniaki
  • Przyprawy
  • Mięso na gulasz
  • Składniki i przepis poniżej.
Składniki