Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przecieru z dyni. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub z gorącym kakao. Łasuchom polecam posmarować ulubionym dżemem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6599
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6599
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 841
Składniki
Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni.
Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem.
Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości.
Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika. Smacznego !!!