pizza na chrupiącym spodzie

Przepis dnia 2019-02-04
pizza na chrupiącym spodzie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
przepis jest na dużą blachę taką od piekarnika. Ja swoją zrobiłam z sosem pomidorowym serem i kukurydzą

Składniki

  • 400g maki pszennej
  • 220ml prawie gorącej wody
  • plaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 15g drożdży lub saszetka suchych

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić "dołek" wkruszyć drożdże dodać cukier i zalać odrobiną ciepłej wody; Odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

  2. Ciasto jest gotowe gdy w ogóle się nie klei i jest sprężyste. Miskę wewnątrz wysmarować oliwa, włożyć ciasto, przykryć ściereczka, i postawić w cieple miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut .

  3. W tym czasie przygotowujemy składniki które położymy na nasza pizze, czyli kroimy to co lubimy.

  4. Blachę lekko smarujemy oliwa, kładziemy rozciągnięte rękoma ciasto i rozciągamy dalej aby zakryć blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy to co lubimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na około 18-20 minut.

Komentarze do przepisu (4)

bryssska 29 stycznia
Uwielbiam ;-D
pelen_brzuszek 29 stycznia
wygląda idealnie :)
Nevermore 29 stycznia
Wygląda rewelacyjnie i już miałem brać ten kawałek, ale przez monitor na razie się nie da ;) Super, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400g maki pszennej
  • 220ml prawie gorącej wody
  • plaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 15g drożdży lub saszetka suchych
Składniki