Piszinger, andrut, kajmak – czyli przekładane wafle

Piszinger, andrut, kajmak – czyli przekładane wafle
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Bardzo prosty przepis na andruty, w Małopolsce nazywane piszingerem, a na Mazowszu kajmakiem. Jednym słowem domowe przekładane wafle.

Składniki

  • 1 puszka zagęszczonego, słodzonego mleka
  • 1 opakowanie dużych wafli

Przygotowanie

  1. Puszkę z mlekiem zalać wodą, tak aby była przykryta i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.

    Po tym czasie wyjąć i odstawić aż trochę wystygnie.

  2. Z jednej strony posmarować cieniutką warstwą mleka pierwszy wafel i przykryć go kolejnym.

    Czynność powtórzyć aż wykorzystamy wszystkie wafle.

    Gotowy przekładaniec dokładnie i równomiernie docisnąć i odstawić na kilka godzin.

Składniki
  • 1 puszka zagęszczonego, słodzonego mleka
  • 1 opakowanie dużych wafli
Składniki