Piersi z kurczaka a la paprykarz

Piersi z kurczaka  a la paprykarz
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Przepis z ksiązki Kuchnia wegierska,dobre danie

Składniki

  • duża cebula, 1
  • słodka papryka w proszku, 2 łyzki
  • piersi z kurczaka, 2 podwójne
  • bulion,moze byc z kostki, pół szklanki
  • białe wytrawne wino, 4 łyzki
  • śmietana 12 %, 4 -5 łyzek
  • pieprz, do smaku
  • cukier, do smaku

Przygotowanie

  1. cebule posiekać drobno i zeszklić ,dodac zmieloną paprykę i dusić 2-3 minuty

  2. piersi pokroic na mniejsze filety i lekko rozbić,układac na patelni i smazyć na rumiano,odłozyc na talerz

  3. na patelnie wlać wino i bulion,gotowac 2-3 minyty,dodac smietanę,gotować do chwili aż sos lekko zgęstnieje,dodac pieprz i cukier do smaku

  4. usmazone mięso wlozyc na patelnię i wszystko razem zagotować

  5. podawac z ryzem lub makaronem

  6. ja do tego przepisu dodałam połowę swieżego pomidora pokrojonego w kostkę i odrobine oregano

Komentarze do przepisu (4)

biurwa 01 kwietnia 2010
wygląda smakowicie muszę go wypróbować :)
Konto usunięte 05 kwietnia 2010
fajny przepis, zresztą jak wszystkie pozostałe!
Annuar 22 września 2010
Wypróbowałam ten przepis i wyszedł mi bardzo smaczny, aromatyczny i - co dla mnie ważne - szybki obiad. Mam... Czytaj całość »
Wypróbowałam ten przepis i wyszedł mi bardzo smaczny, aromatyczny i - co dla mnie ważne - szybki obiad. Mam więc kolejny pomysł na filety z kurczaka, które często wykorzystuję :) Ilość papryki w proszku była trochę zbyt duża jak dla naszego podniebienia, ale złagodziłam ją większą ilością śmietany, pomidorem i świeżą papryką (dzięki czemu obiadu było jeszcze więcej :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • duża cebula, 1
  • słodka papryka w proszku, 2 łyzki
  • piersi z kurczaka, 2 podwójne
  • bulion,moze byc z kostki, pół szklanki
  • białe wytrawne wino, 4 łyzki
  • śmietana 12 %, 4 -5 łyzek
  • pieprz, do smaku
  • cukier, do smaku
Składniki