Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej.

Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Bardzo aromatyczna pierś :)

Składniki

  • Pierś z kurczaka podwójna
  • Trawa cytrynowa
  • kurkuma 1 łyżka płaska
  • szalotka i czerwona cebulka
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka żółta 1/2
  • 1 chili papryczka
  • masło łyżka
  • ryż brązowy 200g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Pierś pokroić na większe części,dodać wszystkie składniki,wymieszać i odstawić na 20min.

    Osobno ugotować ryż na pół miękko.

    Zamarynowaną pierś wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażyć około 15min.
    Trawę po usmażeniu piersi wyjąć i wyrzucić,zapach nam pozostał.

    Dodać ugotowany ryż,doprawić potrawę do smaku,chwilę jeszcze poddusić.

    Na końcu dodać posiekany szczypiorek.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (20)

fafiatko 13 maja
Ale rozmaite smaki! kurczak z trawa cytrynowa i pozostałymi dodatkami musi smakowac oblednie!
pelen_brzuszek 13 maja
brzmi bardzo smakowicie :)
kuchmariola63 14 maja
Ciekawy przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pierś z kurczaka podwójna
  • Trawa cytrynowa
  • kurkuma 1 łyżka płaska
  • szalotka i czerwona cebulka
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka żółta 1/2
  • 1 chili papryczka
  • masło łyżka
  • ryż brązowy 200g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • szczypiorek
Składniki