Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Pierożki z grzybami w cieście francuskim
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Wigilijny wieczór - jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. W tym roku dodatkowo przygotowałam pyszne pierożki z grzybowym farszem. Smakowały genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny i sól

Przygotowanie


  1. Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
    Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 06 grudnia
Ostatnio testowaliśmy coś na wzór pierożków greckich ;) Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem, były super... Czytaj całość »
Ostatnio testowaliśmy coś na wzór pierożków greckich ;) Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem, były super :)
Twój przepis do zrobienia niebawem, bo we francuzie wszystko świetnie smakuje :D


babcitereskiciasta 06 grudnia
Wspaniałe pierożki.:)
Docherro 06 grudnia
Pyszne takie pierożki,robiłam kiedyś,nie zdążyły wystygnąć jak już ich nie było:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny i sól
Składniki