Pierogi z serem / Pierogi z jabłkiem

Pierogi z serem / Pierogi z jabłkiem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KasiaAsia
Pyszne pierogi na słodko

Składniki

  • mąka (do ciasta), 1/2 kg
  • całe jajko (do ciasta), 1 szt
  • żółtko z jajek (do ciasta), 2 szt
  • sól (do ciasta), szczypta
  • woda (do ciasta)
  • kostka sera białego (do wypełnienia serowego), 250 g
  • żółtka z jajek (do wypełnienia serowego), 2 szt
  • cukier waniliowy (do wypełnienia serowego), 1 szt
  • odrobinkę skórki z cytryny lub olejku cytrynowego (do wypełnienia serowego)
  • sól (do wypełnienia serowego), szczypta
  • cukier (do wypełnienia serowego), 2 łyżki
  • jabłka (do wypełnienia jabłkowego), 4 szt
  • cynamon (do wypełnienia jabłkowego)
  • cukier (do wypełnienia jabłkowego)

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto z podanych wyżej składników. Składniki na masę serową mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Jabłka ścieramy na dużych łezkach, doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku. Po wymieszaniu odsączamy na sitku gdyż wydadzą dużo wody.

  2. Lepimy pierożki. Do środka dajemy albo łyżeczkę masy serowej albo łyżeczkę masy jabłkowej.

  3. Gotujemy pierogi w nieosolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy około 10-15 minut.

  4. Można na koniec polać roztopionym masłem lub po odcedzeniu wrzucić na chwilę na patelnię i podpiec na maśle.

Komentarze do przepisu (4)

marysia11082 06 lutego 2013
Pamiętam te pierogi z dzieciństwa,były robione przez moją mamę z swojskiego sera.Nigdy potem nie umiałam... Czytaj całość »
Pamiętam te pierogi z dzieciństwa,były robione przez moją mamę z swojskiego sera.Nigdy potem nie umiałam zrobić tych pierogów o tamtym smaku.Daję 5
irma 06 lutego 2013
Dla mnie takie pierożki ,to tylko z sosem owocowym np. truskawkowym.5
KasiaAsia 07 lutego 2013
dziękuję bardzo:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka (do ciasta), 1/2 kg
  • całe jajko (do ciasta), 1 szt
  • żółtko z jajek (do ciasta), 2 szt
  • sól (do ciasta), szczypta
  • woda (do ciasta)
  • kostka sera białego (do wypełnienia serowego), 250 g
  • żółtka z jajek (do wypełnienia serowego), 2 szt
  • cukier waniliowy (do wypełnienia serowego), 1 szt
  • odrobinkę skórki z cytryny lub olejku cytrynowego (do wypełnienia serowego)
  • sól (do wypełnienia serowego), szczypta
  • cukier (do wypełnienia serowego), 2 łyżki
  • jabłka (do wypełnienia jabłkowego), 4 szt
  • cynamon (do wypełnienia jabłkowego)
  • cukier (do wypełnienia jabłkowego)
Składniki