Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika87
Delikatne ciasto, farsz mięsny i duuużo złotej cebulki:) Uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej sama ich nie robiłam, a takie domowe są przecież najlepsze:)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 3 szklanki
  • woda, 1-1,5 szklanki
  • FARSZ:
  • Mięso z rosołu, ja miałam:, skrzydło indycze, 3 ćwiartki z kurczaka
  • marchewka z rosołu, 1-2
  • cebula, dużo :))
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu zmielić przez maszynkę, marchewkę też. Dodać posiekaną i usmażoną na złoto cebulkę, wymieszać, doprawić wedle uznania.

  2. Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie po środku i stopniowo wlewać bardzo gorącą wodę, prawie wrzątek. Ja mieszam nożem, a jak zrobi się "klucha" wysypuje wszystko na blat i zagniatam ciasto. Tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć:) Jeśli zbyt gorące to chwile odczekać. Ciasto jest na prawdę bardzo delikatne i łatwo się wałkuje.

  3. Po rozwałkowaniu ciasta, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi. Są takie przyrządy do lepienia pierogów, co na pewno zaoszczędzi nam czas, ale ja akurat nie mam.. :) Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Podawać posypane usmażoną, na złoto cebulką.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 10 marca 2013
Pierożki wyglądają bardzo apetycznie. I masz rację, własnoręcznie zrobione są najlepsze...5...:)
Nukleon 10 marca 2013
Widać, że domowe pierożki.
WZ-tek 10 marca 2013
Piekne i smaczne sa te pierozki:))) 5 , jak nic!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mąka, 3 szklanki
  • woda, 1-1,5 szklanki
  • FARSZ:
  • Mięso z rosołu, ja miałam:, skrzydło indycze, 3 ćwiartki z kurczaka
  • marchewka z rosołu, 1-2
  • cebula, dużo :))
  • sól, pieprz
Składniki