Pierogi z konfiturami w cieście drożdżowym

Pierogi z konfiturami w cieście drożdżowym
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
Dla tych, którzy kochają pierogi w każdej postaci ;-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Zarobić i zagnieść ciasto drożdżowe. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, mocno je ugniatając. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Kiedy podwoi objętość, wyjąć, znowu wygnieść i odstawić na 30 min.

  2. Wyrośnięte ciasto wygnieść krótko, rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Konfitury osączyć z syropu.

  3. Wyciąć w cieście krążki średnicy 5-6 cm. Na każdy położyć łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i skleić brzegi.

  4. Rozgrzać w płaskim naczyniu smalec. Wrzucić pierożki (po kilka), smażyć na małym ogniu aż się zrumienią z każdej strony.

  5. Wyjąć, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. - Do konfitur można dodać surowe owoce, np. do porcji konfitur z wiśni - 1 wydrylowaną wisienkę itd. Można też pierożki piec w piekarniku, a nie smażyć.

Składniki
Składniki