Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne pierogi z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną prażoną.

Składniki

  • sałatka z kiszonej kapusty czyli kiszona kapusta wymieszana z drobnopokrojoną cebulą, marchewką tartą na tarce, polana olejem, d
  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy sałatkę z kiszonej kapusty. Lekko podsmażoną kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni, na dwóch łyżkach oliwy prażymy kaszę gryczaną, doprawiając ją solą i pieprzem. Uprażoną kaszę mieszamy z podsmażona kapustą. Jeśli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem.

    Do miski wrzucamy mąkę, sól, dolewamy wrzącą wodę oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

  2. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Z ciasta wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i podajemy okraszone tłuszczem.

Składniki
  • sałatka z kiszonej kapusty czyli kiszona kapusta wymieszana z drobnopokrojoną cebulą, marchewką tartą na tarce, polana olejem, d
  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Składniki