Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z ziemniaczano-serowym farszem
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 23
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 58
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24286
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 23
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 58
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24286
Składniki
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy wgłębienie i wlewamy powoli gorącą wodę ( na początku mieszamy łyżką). Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto (gdy będzie się kleiło to lekko podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie dodajemy do nich twaróg i ponownie ugniatamy. Do farszu wsypujemy zeszkloną cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je na grubość ok.. 1-2 mm. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. (Farsz można uformować w kuleczki, łatwiej się zlepia pierogi.) Pierogi przekładamy na tackę oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką.
W garnku zagotowujemy wodę (ok.2 l), solimy i partiami gotujemy pierogi. Od wypłynięcia ok. 2 minuty. Smacznego! :)