Pierogi po Białorusku.

Pierogi po Białorusku.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pierogi Białoruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym solą i ziołowym pieprzem, oraz dodaną zeszkloną cebulą na maśle.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka Typ-500 poznańska 0,4 kg
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • masło 40 g
  • jajka kurze 1 szt.
  • gorąca woda 100 ml
  • Farsz:
  • gotowane ziemniaki 25 dag
  • twaróg 25 dag
  • cebula połowa
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • Okrasa:
  • podgardle
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane jajko, wymieszane w gorącej wodzie masło i mieszamy łyżką chwilę, później ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy z ziemniaków i twarogu farsz. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, twaróg również, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy.

  2. Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm. Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta.

  3. Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni pokrojone w kostkę podgardle i cebulę do jej ładnego zeszklenia.

  4. Ugotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami i cebulką.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 11 września
Mniam pyszotka :)
fafiatko 11 września
Najlepsze i ze skwarkami, chyba zainwestuje w wycinarke bo zawsze jest tyle pracy przy pierogach.
SlodkoSlodka83 4 dni temu
Moje ulubione :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka Typ-500 poznańska 0,4 kg
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • masło 40 g
  • jajka kurze 1 szt.
  • gorąca woda 100 ml
  • Farsz:
  • gotowane ziemniaki 25 dag
  • twaróg 25 dag
  • cebula połowa
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • Okrasa:
  • podgardle
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
Składniki