Piernik

Przepis dnia 2013-03-16
Piernik
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bambisia
Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

Składniki

Przygotowanie

  1. Białka ubić z solą na sztywno, odstawic. żółtka ubić z cukrem następnie dodawać na przemian olej , gorącą kawę,miód.

  2. Mąkę wymieszać razem z sodą i przyprawą do piernika a następnie dodać do płynnej masy, wymieszać i dodać pianę z białek i delikatnie polaczyc.
    Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

  3. Piec w 180 stopniach ok godziny. Porcja na tortownicę, na dużą blachę trzeba zrobić podwójną porcję

  4. Można dodać bakalie do masy orzechy, można przekroić i posmarować dzemem i masą jak kto chce

Składniki
Składniki