Pieczone plastry młodej kapusty z tandoori masala

Pieczone plastry młodej kapusty z tandoori masala
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Plastry młodej kapusty pieczone w aromatycznej przyprawie z dodatkiem cukru trzcinowego.

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • olej rzepakowy ok. 4 łyżek
  • tandoori masala 1-1,5 łyżki
  • cukier trzcinowy ( muscovado ) 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Z kapusty wykroić 2-3 plastry o grubości 2 cm.
    W misce wymieszać olej z masalą i odrobiną soli i pieprzu.
    Plastry kapusty układać na dużym talerzu, następnie każdy posmarować dokładnie z dwóch stron przygotowaną mieszanką z oliwy.
    Talerz z kapustą przełożyć do lodówki na godzinę.

  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Potem plastry delikatnie przekładamy na blachę, polewamy resztą powstałej marynaty i wierzch posypujemy cukrem.
    Pieczemy pod przykryciem około 30 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i ew. podpiekamy kapustę przez 3-4 minuty.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 14 czerwca
Ale fajny pomysł! :) Nie jadłam jeszcze kapusty w takim wydaniu. No i po upieczeniu wygląda bardzo ładnie :)
Docherro 14 czerwca
Ale musiała być pyszna,świetny pomysł:)
babcitereskiciasta 14 czerwca
Ekstra kapustka.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 młoda kapusta
  • olej rzepakowy ok. 4 łyżek
  • tandoori masala 1-1,5 łyżki
  • cukier trzcinowy ( muscovado ) 1 łyżka
  • sól, pieprz
Składniki