Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najpyszniejsze mięso, jakie udało mi się dotychczas przyrządzić. Kupiłam wieprzowinę o wdzięcznej nazwie "szyszka". :)
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 22
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 22
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, obwiązać nicią bawełnianą, nadając mniej więcej kształt pieczeni.
Ziarenka ziela stłuc w moździerzu, liście laurowe drobno pokruszyć. Razem z pozostałymi przyprawami dodać do oliwy + ewentualnie odrobinę wody, jeśli zaprawa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowaną zaprawą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, przewracać do jakiś czas, by mięso dobrze przesiąkło przyprawami.
Tak przygotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ok. 1/2 szkl. wody i piec ok. 2 godzin, 150 stopni, termoobieg (bez termoobiegu nieco wyższa temperatura), odwracając kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewając wody.
Mięso jest soczyste i bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytworzony sos można zabielić i podawać razem z pieczenią.
Smacznego. :)