Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Właśnie taką jesień uwielbiam :) W tak piękny czas postanowiłam ocieplić także nasz obiad daniem wprost ze słonecznej Italii. Przygotowałam aromatyczne i intensywne w smaku pesto ze świeżego oregano i orzechów laskowych. Ta zielona kompozycja składników idealnie komponuje się z makaronami, ale jest świetna także jako dodatek do mięs, ryb, kanapek lub pieczonych warzyw. Smacznie polecam :)
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1115
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 237
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 79
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1115
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 237
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 79
Składniki
Orzechy laskowe mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, listki oregano i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty ser Pecorino, zmielone orzechy laskowe, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą, szczyptą garam masali i świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto przechowujemy w lodówce przez około 7 dni w dobrze zamkniętym słoiczku. Wierzch możemy skropić oliwą z oliwek.