Pęczotto z pieczarkami

Pęczotto z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wspaniały dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.

Składniki

  • Kasza pęczak 1 szklanka
  • Pieczarki świeże 25 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Bulion warzywny 3 szklanki
  • Ser żółty starty ½ szklanki
  • Masło 2 łyżki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i rumienimy. Następnie wsypujemy kaszę i stale mieszając prażymy przez 10 minut. Po czym wlewamy bulion, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na bardzo małym ogniu do odparowania. Na końcu dodajemy straty ser, posiekaną natkę pietruszki według upodobania , dokładnie mieszamy i podajemy na ciepło.

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 22 sierpnia
Pęczak bardzo zyskuje na smaku po podprażeniu. Pycha!
Składniki
  • Kasza pęczak 1 szklanka
  • Pieczarki świeże 25 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Bulion warzywny 3 szklanki
  • Ser żółty starty ½ szklanki
  • Masło 2 łyżki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
Składniki