Pęczak z kiełbasą i warzywami

Pęczak z kiełbasą i warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pomysł na ekspresowy i naprawdę pyszny obiad!

Składniki

  • 20 dkg kaszy pęczak
  • 1 laska długa kiełbasy np. podwawelskiej
  • kilka papryk z zalewy octowej
  • 1 marchew
  • 6-8 pieczarek
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka ostra

Przygotowanie

  1. Ugotowałam 2 torebki kaszy pęczak.

  2. Kiełbasę i cebulę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Starłam marchew na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na patelni.
    Wsypałam kaszę pęczak, wymieszałam i wszystko razem smażyłam jeszcze chwilkę.

    Paprykę wyciągnęłam z zalewy. Potrzebowałam ok. 7 kawałków. Pokroiłam w kostkę i dodałam do potrawy.

  3. Na koniec przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Przykryłam pokrywką i odstawiłam na 10 - 15 minut.

    Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (5)

ekspresjawkuchni 4 dni temu
Pięknie, kolorowo :)
fafiatko 4 dni temu
Swietny przepis na szybko, cos dla mnie.
SprytnaChochla 4 dni temu
Super! Ja polecam pęczak podprażyć przed gotowaniem - jest pyszny
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dkg kaszy pęczak
  • 1 laska długa kiełbasy np. podwawelskiej
  • kilka papryk z zalewy octowej
  • 1 marchew
  • 6-8 pieczarek
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka ostra
Składniki