Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet drobiowy z pieczarkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ja na pasztet jest dość lekki i można pozwolić sobie na więcej.

Składniki

  • ugotowane udka drobiowe 1 kg
  • pieczarki 1/2 kg
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • masło 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 3-4 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • mleko do maczania bułki

Przygotowanie

  1. Blaszka 32 X 9 cm.
    Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na 10 minut, potem odciśnij.
    Mięso oddziel od kości i zdejmij skórę.
    Pieczarki umyj 5 sztuk zostaw w całości i gotuj w osolonej wodzie 5 minut. Potem minutę przesmaż na łyżce masła.
    Pozostałe pieczarki pokrój w plastry.
    Paprykę pokrój w drobną kostkę.
    Cebulę drobno posiekaj.
    Na łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj plasterki pieczarek i duś około 10 minut. Lekko przestudź.
    Mięso z cebulą, pieczarkami i bułką zmiel dwukrotnie w maszynce lub dobrze rozdrobnij robotem.
    Do masy dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę.
    Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i wymieszaj.
    Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
    Połowę masy wyłóż do formy.
    Ułóż połówki lub ćwiartki gotowanych pieczarek.


  2. Wyłóż pozostałą mięsną masę.
    Piecz w 180 C przez około 60-70 minut.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 11 lutego
O tak, teraz mi tego podczas rehabilitacji potrzeba ;) To "więcej", to ile, bo ja zjadłbym połowę tej... Czytaj całość »
O tak, teraz mi tego podczas rehabilitacji potrzeba ;) To "więcej", to ile, bo ja zjadłbym połowę tej blaszki hihi.
Super pasztet, kurczak rulezzz :D
fafiatko 11 lutego
Pyszności! pieczarki musza sie swietnie komponowac z pasztetem!
babcitereskiciasta 11 lutego
Na pewno pyszny a ja pasztetu żadnego jeszcze nie robiłam.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ugotowane udka drobiowe 1 kg
  • pieczarki 1/2 kg
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • masło 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 3-4 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • mleko do maczania bułki
Składniki