Blaszka 32 X 9 cm.
Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na 10 minut, potem odciśnij.
Mięso oddziel od kości i zdejmij skórę.
Pieczarki umyj 5 sztuk zostaw w całości i gotuj w osolonej wodzie 5 minut. Potem minutę przesmaż na łyżce masła.
Pozostałe pieczarki pokrój w plastry.
Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Cebulę drobno posiekaj.
Na łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj plasterki pieczarek i duś około 10 minut. Lekko przestudź.
Mięso z cebulą, pieczarkami i bułką zmiel dwukrotnie w maszynce lub dobrze rozdrobnij robotem.
Do masy dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę.
Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Połowę masy wyłóż do formy.
Ułóż połówki lub ćwiartki gotowanych pieczarek.
Wyłóż pozostałą mięsną masę.
Piecz w 180 C przez około 60-70 minut.
Komentarze do przepisu (5)
Super pasztet, kurczak rulezzz :D
*Przejdziesz do wersji klasycznej