Pasztet

Pasztet
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Taki pasztet jest świetny na ciepło, ale najlepiej smakuje na zimno :)

Składniki

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g wątróbki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula, marchewka, pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, soli i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Warzywa i mięso (bez kurczaka) kroję na mniejsze kawałki i przesmażam na maśle. Dodaję kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i zalewam wodą, tak aby wszystko przykrywała. Gotuję ok. dwóch godzin pod przykryciem. Zostawiam do ostudzenia i odcedzam, a w wywarze namaczam kajzerkę. Żurawinę zalewam wrzątkiem na parę minut.

  2. W maszynce do mielenia mięsa lub blenderze mielę ugotowane warzywa, mięso,kajzerkę i połowę żurawiny. Dodaję dwa jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i resztę żurawiny. W razie potrzeby dolewam trochę wywaru. Dokładnie mieszam.

  3. Przekładam wszystko do blaszki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wkładam do lodówki.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 25 lipca 2014
Przepyszny! Swój, domowy pasztecik - mniam! :)
gogonek 17 grudnia 2018
Właśnie wszystko się gotuje na pasztet, mam nadzieję, że będzie super na święta. Do pasztetu zrobię sos... Czytaj całość »
Właśnie wszystko się gotuje na pasztet, mam nadzieję, że będzie super na święta. Do pasztetu zrobię sos borowikowy.
Składniki
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g wątróbki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula, marchewka, pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, soli i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
Składniki