Pasta z żółtego sera i czosnku niedźwiedziego:

Pasta z żółtego sera i czosnku niedźwiedziego:
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Teraz mamy najlepszy czas na używanie czosnku niedźwiedziego. Jest młody, aromatyczny i soczysty.

Składniki

  • 250 g żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (można użyć pół na pół z majonezem)
  • 10 młodych listków czosnku niedźwiedziego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • odrobina cukru do przełamania smaku

Przygotowanie


  1. Żółty ser zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
    Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, złożone ciasno przeciąć wzdłuż a następnie drobno pokroić.
    Przełożyć do miski, połączyć składniki, doprawić i wymieszać. Pasta jest bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać do niej sporo kwaśnej śmietany.
    Odrobina cukru przełamie gorycz żółtego sera.
    Taka pasta świetnie smakuje na kanapkach . Jest też smacznym farszem do mięs.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 16 maja
Świetna pasta,u mnie już czosnek się kończy:)
Maudie 16 maja
Super pasta:)
pelen_brzuszek 16 maja
idealne na śniadanie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (można użyć pół na pół z majonezem)
  • 10 młodych listków czosnku niedźwiedziego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • odrobina cukru do przełamania smaku
Składniki