Papryka faszerowana serem

Papryka faszerowana serem
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Paprykę można nadziewać na wiele sposobów. Ryżem lub dowolną kaszą, a nawet makaronem i mięsem, grzybami, warzywami. Moja jest faszerowana serem. A właściwie kilkoma rodzajami sera, z których największy wpływ na smak ma z pewnością gruyere. Bez jego dodatku to już nie będzie to samo danie, bowiem grojer dodaje nadzieniu charakterystycznego pazura. Nie rób tej papryki bez grojera! Wykaż się cierpliwością, poszukaj go w sklepach, kup następnie najpiękniejsze papryki i dopiero wtedy zrób to danie. Jest pyszne, na pewno nie pożałujesz. To w gruncie rzeczy suflet ziemniaczano-serowy zapieczony w paprykach zamiast kokilek, wcale nie tak trudny do zrobienia, jakby mogło się wydawać.

Składniki

  • 4 średnie papryki, sugeruję użyć żółtych i czerwonych (wtedy potrawa ładniej wygląda)
  • 100 g tartego ementalera
  • 150 g tartego grojera (sera gruyere)
  • 100 g sera wiejskiego (najlepiej twarogu domowej roboty, ale może także być kupiony w sklepie)
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18% lub nawet 30% (słodkiej)
  • sól, pieprz mielony, starta gałka muszkatołowa
  • trochę masła do wysmarowania formy
  • kilka czarnych oliwek

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i nagrzej go do około 220 stopni.

  2. Paprykę umyj, odetnij “czapeczkę” z ogonkiem, wyjmij nasiona. Jeśli masz duże papryki, możesz przeciąć je wzdłuż na pół wraz z ogonkiem i tylko wyjąć nasiona.

  3. Twaróg zmiksuj z ziemniakami i niewielką ilością śmietany. Mieszankę połącz z resztą śmietany, utartymi twardymi serami, przyprawami i żółtkami.

  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i zmieszaj ostrożnie z resztą farszu.

  5. Napełnij masą papryki i ustaw je w wysmarowanej masłem formie. Udekoruj nadzienie czarnymi oliwkami.

  6. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.

  7. Potrawa ta – podana z sałatą – może stanowić doskonałe danie główne. Papryka faszerowana serem świetnie smakuje również po wystudzeniu. Tak przyrządzona papryka sama wędruje do ust i do żołądka – jest miękka, aromatyczna i pożywna. Zdecydowanie warta spróbowania.

  8. Odkąd poznałam ten przepis (a było to dawno temu) – latem, w sezonie smacznej i taniej papryki, przygotowuję go kilka razy. Zdarzyło mi się też zamrażać upieczoną już paprykę. Po rozmrożeniu smakowała równie dobrze!

Składniki
  • 4 średnie papryki, sugeruję użyć żółtych i czerwonych (wtedy potrawa ładniej wygląda)
  • 100 g tartego ementalera
  • 150 g tartego grojera (sera gruyere)
  • 100 g sera wiejskiego (najlepiej twarogu domowej roboty, ale może także być kupiony w sklepie)
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18% lub nawet 30% (słodkiej)
  • sól, pieprz mielony, starta gałka muszkatołowa
  • trochę masła do wysmarowania formy
  • kilka czarnych oliwek
Składniki