Panna Cota jagodowa

Panna Cota jagodowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Deserki pyszne, polecam.

Składniki

  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 2 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • garść jagód leśnych

Przygotowanie

  1. Śmietankę, mleko i cukry wlewamy do garnka. Grzejemy na małym ogniu. Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną wodą, tak aby tylko ją zakryła.

    Gdy na brzegach garnka podgrzewanej śmietanki z mlekiem, zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza należy ją wyłączyć.
    Wsypujemy wypłukane jagody i żelatynę. Nie gotujemy. Mieszamy całość do rozpuszczenia żelatyny. Jagody pozostają w całości. Lekko puszczają sok i to wystarczy. Panna cota i tak jest smaczna i jagodowa.

    Do dekoracji użyłam 250 ml. śmietanki 30% i dwóch łyżeczek cukru pudru.

Składniki
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 2 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • garść jagód leśnych
Składniki