Pancakes bezglutenowe

Pancakes bezglutenowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Polecam dziś mój przepis na bezglutenowe amerykańskie naleśniki, które robię z własnej mieszanki mąk bezglutenowych, takie pancakes smakują nam najbardziej.

Składniki

  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej lub z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 25 g miękkiego masła
  • owoce (na przykład jagody, borówki...)
  • syrop klonowy
  • masło do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.

    W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (w tym żółtka, z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno).

    Następnie wszystko łączymy za pomocą mieszadła.

    Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem.

    Na patelni rozgrzewamy trochę masła i w ten sposób smażymy pancakes. Po kilka minut z każdej strony.

    Najlepiej smakują z jagodami, borówkami i polane oczywiście syropem klonowym.

    Serdecznie polecam i smacznego :-)

Składniki
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej lub z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 25 g miękkiego masła
  • owoce (na przykład jagody, borówki...)
  • syrop klonowy
  • masło do smażenia
  • cukier puder
Składniki