Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste bułki parowe idealne do sosów mięsnych i owoców ze śmietaną.
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 20
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 48
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1790
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 20
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 48
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1790
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy.
Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Gdyby ciasto za mocno się kleiło do rąk, to podsypujemy je delikatnie mąką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, oprószamy jeszcze mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy zgrabną kuleczkę i odkładamy pod ściereczkę do krótkiego wyrośnięcia. Przygotowujemy garnek z wkładem do gotowania na parze i zagotowujemy w nim wodę. Kiedy zaczyna parować to wkładamy po 3-4 pampuchy do środka i parujemy przez 10-12 minut.Postępujemy tak samo z pozostałymi.
Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi.