Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska na dowolną imprezę lub np. dla kibica przed telewizorem. Paluchy są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 234
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 234
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól drobnoziarnistą, olej i przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie możemy się zabrać za przygotowanie dipów.
Ser łączymy z jogurtem, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną bazę pod sos dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy drobno pokrojony koperek i mieszamy. Do drugiej części dodajemy paprykę chilli, paprykę słodką, kurkumę i wszystko mieszamy. W ten sposób mamy przygotowane dwa dipy, które możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiamy je jeszcze przez chwilę, dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Jedną stronę placka oprószamy solą gruboziarnistą. Przewracamy placek i drugą stroną oprószamy ziarnami czarnuszki. Aby ziarna dobrze się trzymały, ugniatamy je za pomocą wałka.
Tak przygotowany placek, kroimy na paski o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek skręcamy wokół własnej osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealnie byłoby pozostawić je jeszcze na chwilę oby nieco wyrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po upieczeniu paluchy studzimy i podajemy z dipami. Smacznego.