Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek więc trzeba było zobaczyć czy nie wyszłam z wprawy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 669
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2700
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 669
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2700
Składniki
W kubku zrobić rozczyn z drożdży, wody, mleka, łyżeczki cukru i mąki (wodę mieszam razem z mlekiem). Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dodać 5 szklanek mąki, jajka, cukier i ocet oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wszystko wyrobić dodając resztę mąki czyli 1,5 szklanki. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, dodać jeszcze 2 małe garście mąki w czasie wyrabiania.
W rękę odrywać mały kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę powideł lub dowolnego dżemu i formować pączki, układać sklejonym do dołu, pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju na wolnym ogniu.
Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.