Owsiane pancakes

Owsiane pancakes
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
FIt panakejki zrobione na bazie zmielonych płatków owsianych to idealny pomysł na śniadanie!

Składniki

  • 1,5 szklanki zmielonych na drobno płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju/oliwy/masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka siemienia lnianego
  • do podania: jogurt, owoce, bakalie, konfitury, czekolada itp.

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko, olej, miód i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy wszystkie suche składniki, czyli płatki owsiane, siemię, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na minimum 15 minut. W tym czasie płatki napęcznieją i masa mocno zgęstnieje.

  2. Patelnię rozgrzewamy i na gorącą kładziemy po łyżce ciasta. Lekko rozpłaszczamy i smażymy przez około 2 minuty na średnim ogniu. Placuszki powinny odrobinę urosnąć i powinny pojawić się na nich bąbelki. wtedy przewracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez minutę. Przekładamy na talerz i podajemy tak jak lubimy.

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 08 sierpnia
Wyglądają pysznie :-)
AnalizaSmaku 08 sierpnia
dziękuję, tak też smakują! :)
Kasia82 12 sierpnia
Zrobiłam dziś na śniadanie. Dzieciaki wciągnęły po dwa :) Smakowały bardzo, a ja jestem zadowolona, że to... Czytaj całość »
Zrobiłam dziś na śniadanie. Dzieciaki wciągnęły po dwa :) Smakowały bardzo, a ja jestem zadowolona, że to nie chleb
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szklanki zmielonych na drobno płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju/oliwy/masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka siemienia lnianego
  • do podania: jogurt, owoce, bakalie, konfitury, czekolada itp.
Składniki